29 Ağustos 2012 Çarşamba

Aya Ayak Basan İlk Dünyalı Neil Armstrong Hayata Veda Etti

Takvimlerin 20 Temmuz 1969’u gösterdiği gece astronot Neil Armstrong aya ayak basan ilk dünyalı olmuştu. "Bir insan için küçük, insanlık için dev bir adım” ifadesi dünyayı dolaştı, tarihe geçti.

Ay'a ilk ayak basan kişi olarak tüm dünyada tanınan astronot Neil Armstrong, 82 yaşında hayata veda etti.

Armstrong'un ailesi tarafından yapılan açıklamada ağustos ayı başında kalp ameliyatı geçiren astronotun bazı komplikasyonlar nedeniyle öldüğü belirtildi.

"Kartal kondu"

Tarih 20 Temmuz 1969.
Amerikan Hava ve Uzaycılık Dairesi NASA’nın Houston’daki yer kontrol merkezi uzaya ve Apollo 11‘in Eagle (kartal) adlı ay aracına sesleniyor.

Araçta Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins adeta nefes kesen manevraya hazırlanıyorlar. Armstrong ve Aldrin aya ayak basacaklar.

Ama umulmadık problemler çıkıyor. Aya otomatik inişi yönetecek bilgisayar hata yapıyor.

Astronotlar ya uzay gemisine dönecek ya da ay aracını otomatik pilottan alıp kendileri kullanacaklar. Astronotlar inişi kendileri yapmaya karar veriyor. Zamanla yarış başlıyor. Küçük ay aracının yakıtı tükenmek üzere.

Houston, ’60 saniyeniz kaldı’ diyor. Dünyanın 380 000 km. uzağındaki astronotlar bir dakika sonra yakıtsız kalacaklarını anlıyorlar.

Houston henüz 30 saniye sinyalini vermişken Armstrong ve Aldrin aya yumuşak inişi başarıyorlar.

"Amerika’nın çölleri gibi"

Neil Armstrong ay yüzeyinden uzay merkezine, aracın aya indiği telsizini gönderiyor. İniş kıl payı farkla tamamlanıyor. Depoda sadece 25 saniye yetecek kadar yakıt kalmışken ay aracı manevrayı tamamlıyor.
Houston astronotlara aya adım atmadan önce bir şeyler yiyip dinlenmelerini tavsiye ediyor.

Bundan tam 40 yıl önce gerçekleşen aya inişi yarım milyar dünyalı televizyondan izliyor.
Aya ayak basan ilk insan Neil Armstrong hantal astronot kıyafetiyle ayın düzeyinde ilk ayak izini bırakırken dünyaya, ayın apayrı güzelliğinden etkilendiğini sesleniyordu: “Amerika’nın çölleri gibi. Burası çok farklı ama çok da güzel.”

Apollo 11’in ardından aya beş sefer daha yapıldı. Aya toplam on iki astronot ayak bastı. Ama Armstrong’un ‘ilkinden’ sonra ABD’nin ve dünyanın ay uçuşlarına ilgisi azaldı. Eugene Cernon 1972 yılında aya şimdilik son çıkan astronot oldu. (dw)

Kaynak: baskahaber.org

Hiç yorum yok: